Over kasbons

Een kasbon is eigenlijk niets anders dan een obligatie die wordt uitgegeven door een instelling, bijvoorbeeld een bank. Die financiële instelling bevestigt dat u een bepaald bedrag aan die instelling hebt gegeven (dit staat op de kasbon) en dat die instelling u dit bedrag zal teruggeven. Bij een kasbon weet u dus vantevoren hoeveel rente u ontvangt en over welk bedrag u die rente ontvangt.

U als belegger krijgt in ruil voor het geld dat u geeft aan de instelling de kasbon. De kasbon is een waardepapier aan toonder. Dat wil niets anders zeggen dat het niet uitmaakt wie de kasbons laat zien aan de instelling, iedereen kan zijn geld krijgen. De kasbon staat dus niet op naam van iemand.

Een kasbon bestaat uit twee delen. Een mantel en een couponblad. Op de mantel staat hoeveel kapitaal de kasbon vertegenwoordigd. (Dus hoeveel geld u heeft gegeven in ruil voor de kasbon). Daarnaast staat er op de mantel welke instelling de kasbon heeft uitgegeven, de decoupondatum, de vervaldag en hoeveel rente u krijgt voor uw kasbon. Het couponblad vertegenwoordigd de rente. U knipt simpelweg elk jaar een deel van het couponblad af, gaat daarmee naar de instelling en krijgt een deel van de rente. Op of na de einddatum kunt u met het overgebleven deel, de mantel, terug naar de financiële instelling. U krijgt dan het geld wat u hebt ingelegd voor de kasbon terug.

Kasbons worden alleen uitgeschreven door financiële instellingen, een gewoon bedrijf dus niet. De uitgifteprijs is "a pari", dat wil zoveel zeggen dat als men intekent voor een kasbon van 2000 euro, dat men dan hier ook echt 2000 euro voor betaalt. U betaalt dus geen extra kosten en u kan op elk moment intekenen voor kasbons.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.

 
Linkpartners: freedirectory.be  |   Spaarrente  |   Sparen vindjeviahier  |   Sparen sites op Start.be  |   Geld sites op Start.be  |   Zoekertjes